Bodentravet

Bodentravet är Sveriges nordligaste travbana

Travintresset är stort från söder till norr i Sverige. Man skulle kunna tro att trav är svårt att hålla på med i norra Sverige där snön ligger djup under större delen av vinterhalvåret men ingenting kan vara mer fel. Bodentravet är Sveriges nordligaste travbana och här arbetar och tränar flera framgångsrika travtränare, amatörer så väl som professionella, både kall- och varmblod. Förutom en sjudande tränings- och tävlingsverksamhet satsar Bodentravet på en mängd spännande aktiviteter runt banan. Travskolan är ett uppskattat inslag där unga som äldre kan lära sig mer om travhästar och i förlängningen kanske också ta steget att gå hela utbildningen och så småningom kunna plocka ut en amatörlicens.

Bodentravet har framgångsrika tränare

Sveriges nordligaste travbana har en historia som går tillbaka till 1943 då Norrbottens Travsällskap lade grunden till travbanan. De första åren körde man bara lopp med kallblodiga arbetshästar men i takt med att intresset för travtävlingar ökade, kompletterades kallblodsloppen med liknande för varmblodstravare. Bodentravet är fortfarande en flitig arrangör av kallblodslopp men lockar både bra kallblods- och varmblodsekipage till V4-, V64-, V65-, V86- och V75-tävlingar. Men det är inte bara välarrangerade och välbesökta tävlingar som kännetecknar Sveriges nordligaste travbana. Här finns också flera välmeriterade och prisade kuskar.

Bodentravet har ett tiotal professionella tränare och kuskar. Petter Lundberg är en av dem men här finns också hans kvinnliga kollegor som Gunnel Fredriksson och Hanna Olofsson. Gunnel Fredriksson är mamma till Hanna Olofsson som har haft stora framgångar både på och utanför travbanan. På Hästgalan 2017 blev Olofsson galans drottning och vann både Helen Anns pris, som delas ut till en framgångsrik kvinna, och Jim Fricks pris som delas ut till en ung och lovande professionell tränare. Olofsson som hade en mycket framgångsrikt 2016 är en värdig vinnare av båda priserna.

Travskola en möjlighet för nyfikna

För att ge nyfikna en chans att få en inblick i vad hästägande och trav handlar om anordnar Bodentravet, precis som flera andra travbanor i Sverige, travskola och arrangemang av olika slag. Via travskolan arrangerar man kurser för barn, ungdomar och vuxna med olika erfarenheter inom trav. Travintresserade nybörjare kan prova på och lära sig att sköta och köra en travhäst medan mer erfarna kuskar kan gå vidareutbildningar. Travskolan är bra och trygg inkörsport och grund för alla som vill lära sig mer och kanske till och med ta licens som kusk och/eller tränare.

Förutom kurser för nybörjare anordnar även travskolan på Bodentravet kurser för tävlingslicenser. Travbanan samarbetar med Svensk Travsport och hästsportens folkhögskola för att kunna erbjuda och genomföra licensutbildningar. För kursdeltagare som har långt till travbanan och har med sig egen häst till en kurs, finns det möjligheter till övernattning att hyra stallplats, där hage, hö och strö ingår i priset. Travskolan anordnar även företagsevent och andra aktiviteter för sällskap som till exempel att ta plats i en dubbelsulky, ihop med en rutinerad travkusk, och uppleva hur det är att köra med häst på travbanan.

Har något för alla

Bodentravet är inte landets största travbana men en aktiv sådan. Medan andra travbanor sliter med att locka besökare till travdagarna kan Sveriges nordligast belägna bana visa upp besökssiffror på 8000 – 10000 vid tävlingar som Norrbottens stora pris och när travarrangemangen drar norrut under sommaren. Men det är inte bara tävlingar och framgångsrika kuskar och tränare som Bodentravet är känt för. Här arrangeras också licenskurser och travskola för travintresserade i alla åldrar och med olika lång erfarenhet av trav. Tävlingsdagarna erbjuder aktiviteter för hela familjen, både på och utanför banan. Är du intresserad av att lära dig mer om trav och travhästar, kontakta Bodentravets travskola.