Träna travhäst

Träna travhäst rätt och nå ditt mål

Att träna travhästar handlar mycket om hårt jobb men också om glädjen att se ett vackert djur och en fin kamrat utvecklas till en tävlingsindivid. I början kan det räcka med lugna promenader men ganska snart börjar hästen att klippa med öronen och lägga sig ned i selen. När hästen blir allt piggare så kan man börja trava på. Lugn backträning är bra vid uppbyggnad av muskler och hjälper även hästen att komma i kondition. När man ska träna travhäst gäller det att ha tålamod och vara lika uthållig själv. Grundträningen kan ta lång tid men så småningom kommer dagen då det är dags att börja snabbjobba hästen på banan.

Träna travhäst i högre farter

När du ska börja träna travhäst i högre farter bör hästen vara väl förberedd så att inte senor, muskler och ligament tar skada. Vissa hästar behöver senskydd eller knäkappor för att inte skada sig själva när de travar snabbt och från början kan man aldrig vara för noga. Sedan kan man börja värma upp. Det är viktigt att hästens muskler har arbetstemperatur innan den börjar belasta dem. Vid snabbkörning bör man använda käk, en säkerhetsrem som löper från huvudet till selen och hjälper hästen att hålla balansen när den blir trött. Trav i höga hastigheter är en riktig balansakt för den unga hästen.

Att träna travhäst under ryttare kan också vara en fördel, speciellt om det gäller en äldre häst. Om hästen är travsäker kan det till och med vara en fördel att låta den galoppera när man rider. Då får den tillfälle att träna muskler som den annars inte använder på samma sätt och det stärker både rygg och lårmuskulatur. Dessutom tycker den att det är roligt. Ett nytt inslag i vardagen kan få en äldre häst att tända till ordentligt. Många rider korta intervaller i galopp med sin travare för att få den att piggna till och öka accelerationen innan det är dags att starta i lopp.

Hästar är personligheter

Precis som människor så är hästar egna individer och det finns inget garanterat framgångsrecept när man ska träna travhäst. För vissa fungerar det att trava på med en lätt vagn och för andra är tryckvagn det bästa alternativet. Det gäller att prova sig fram och se vad som fungerar bäst. Dagens hästar är avlade för att trava fort och gör det oftast av sig själva men det gäller att se till att de är tillräckligt grundtränade för att hålla ihop. Allt för ofta är det skador som bromsar upp utvecklingen och man tjänar på att ta det lugnt tills hästen är redo.

Att träna travhäst handlar inte bara om att köra och rida. Träningen under motionsrundan tar inte så lång tid och resten av dygnet är det viktigt att se till att hästen trivs i stall och hage. Utevistelse är nog så viktigt men ett bra grovfoder att jobba med i boxen, promenader tillsammans med skötaren och kanske lite massage är alltid av godo. Det gäller att få hästen att trivas om den ska prestera bra på banan under flera års tid.

Det är viktigt att tänka på hästens hälsa och för att den ska må bra så behöver den äta bra. Med bra foder så kan hästen hålla sig frisk och stark till när den ska tävla. När hästen mår bra så kommer den kunna tävla bra och om du undrar något mer om foder så kan du kolla på https://hästochhund.se. Där kan du läsa om foder och försäkring till hästen om något skulle hända.

Lägg grunden för framgångarna

Det gäller att vara lyhörd när man ska träna travhäst. Hästar kan inte prata och man måste hela tiden hålla ett öga på hur de utvecklas. Under perioder av tung träning kan den bli stel och kantig och ibland travar unga hästar rent av dåligt på grund av att de växer. Vissa hästar kan lägga sig till med olater på grund av vargtänder och andra går och sneglar bak mot vagnen istället för att ta i och dra. Att träna travhäst är något av ett äventyr och man blir aldrig fullärd men det är också charmen med att syssla med trav. Tänk på att ju bättre grund man lägger desto ljuvare blir framgångarna när de väl kommer.